Naar het nieuwsoverzicht
Pers, 19 november 2020

Meer dan dertig organisaties bereiken overeenstemming Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025

Vandaag zetten maar liefst 35 organisaties waaronder cateraars, groothandels, automatenleveranciers, producenten en leveranciers van watertappunten hun handtekening voor een gezonder voedingsaanbod op scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025 is een initiatief van JOGG in samenwerking met het Voedingscentrum voor de komende vijf jaar.

JOGG
Meer dan dertig organisaties bereiken overeenstemming Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025

De schoolomgeving heeft grote invloed op het leven van jongeren. Een gezond voedingsaanbod op scholen biedt een belangrijke basis voor de leefstijl van deze jongeren. Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2021-2025) is een vervolg op het voormalige Akkoord Gezonde Voeding op Scholen. Met het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen (2021-2025) leveren alle partijen een belangrijke bijdrage aan het stimuleren tot een gezondere keuze van eten en drinken op scholen, door deze keuze zichtbaar gemakkelijker en aantrekkelijker te maken.

“JOGG maakt samen met alle partners in haar werknet de omgeving waar kinderen veel komen gezonder. Daar hoort natuurlijk ook de schoolomgeving bij. Ik ben dan ook heel blij dat deze 35 Akkoordpartijen hun verantwoordelijkheid nemen. Juist zij kunnen het voedingsaanbod in de school gezonder maken. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd en om dit te realiseren hebben wij iedereen nodig die het verschil kan maken”

,aldus Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG.

Dit onderschrijft Gerda Feunekes, directeur Voedingscentrum: 

“Als we willen dat jongeren gezonder leven en opgroeien, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Dat is immers de plek waar ze groot deel van hun tijd doorbrengen. Daarom hebben we richtlijnen opgesteld zodat álle middelbare en mbo- scholen hun kantine gezond kunnen maken. Dat zoveel partijen zich aansluiten bij het vernieuwen van het Akkoord laat zien dat de gezondheid van jongeren hoog op de agenda staat bij partijen die invloed hebben op wat jongeren eten.”

Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen is een initiatief van JOGG en richt zich op alle individuele scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Deelnemers aan het Akkoord zorgen ervoor (direct als cateraar of indirect als leverancier) dat het aanbod van eten en drinken op scholen minimaal voldoet aan niveau ‘Zilver’ volgens de Richtlijn van het Voedingscentrum[1]. Bij niveau Zilver bestaat ten minste 60% van het aanbod uit gezondere broodjes, fruit, salades en andere gezondere producten. Water om te drinken is altijd beschikbaar. Voor leerlingen is het extra makkelijk om een gezondere keuze te maken, want die producten liggen vooraan en op de meest aantrekkelijke plekken.

Bovendien streven de deelnemers naar niveau ‘Goud’ op de helft van de scholen waar zij het aanbod van eten en drinken verzorgen. Ook verkennen ze gezamenlijk hoe de eetomgeving in de nabijheid van scholen gezonder gemaakt kan worden.

*Deelnemers Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025

5th Season Fruit, Aqua Chain, Bazqet, Bright Trade (voorheen Xcellence Food Group), Cater Concept, Catermaat, Charlie’s Organics, Cirfood, Coca-Cola, CSM Bakery Solutions, Farmer Brothers, Food2Smile, Fruitfunk, Greenco Packing BV, Join The Pipe, Koninklijke Peijnenburg, KRNWTR, Langerak de Jong, Level Up Catering, Markies Catering, Mars Nederland, MERKKwater, Ological, Oranka Vruchtensappen BV, Sligro, SoPure, Spadel Nederland, Sprankle, St. Dat Lust Ik Wel, Stapfoods, Van Leeuwen Catering, Vending@Work, Vital4Skool, Waterlogic en WDM Schoolcatering

Peildatum 19 november 2020. Er sluiten zich in de toekomst nog meer ondertekenaars aan.

[1] Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen en Bedrijfsrestaurants van het Voedingscentrum.


Wist je dat we met ons initiatief Kind Naar Gezonder Gewicht via de lokale zorgverlener kinderen en ouders helpen om de transitie te maken naar een gezondere leefstijl?