Blog Marjon Bachra: Samen naar een gezonde omgeving

Aan het begin van een nieuw jaar is het fijn om vooruit te kijken. Het zal u niet verbazen dat mijn gedachten dan uitgaan naar Nationaal Preventieakkoord ‘Een gezonder Nederland’. Voor JOGG betekent het Akkoord een enorme impuls voor al onze ambities, doelstellingen en activiteiten. Samen naar een gezonde omgeving is ons goede voornemen voor 2019.

Aan het begin van een nieuw jaar is het fijn om vooruit te kijken. Het zal u niet verbazen dat mijn gedachten dan uitgaan naar het Nationaal Preventieakkoord ‘Een gezonder Nederland'. Voor JOGG betekent het Akkoord een enorme impuls voor al onze ambities, doelstellingen en activiteiten. Ons goede voornemen voor 2019 is dan ook ‘Samen naar een gezonde omgeving’.

Betrokkenheid

Het sluiten van het Nationaal Preventieakkoord was geen gemakkelijke klus. Er is het afgelopen jaar tussen alle betrokkenen veel, lang en soms hard onderhandeld. Dat is ook niet vreemd met zeventig verschillende partijen met uiteenlopende belangen. Maar uiteindelijk hebben zij allemaal hun handtekening gezet. En hoewel de één het niet ver genoeg vindt gaan en de ander het betutteling noemt, ben ik trots op wat er nu ligt. Trots om één van de partijen te zijn die nu actief de handen ineenslaan en aan het werk gaan.

Ons uitgangspunt kent u; een gezonde omgeving voor kinderen bereik je alleen als gemeenten, het bedrijfsleven, de zorg- en welzijnssector, het onderwijs, de wetenschap en de rijksoverheid samenwerken. Maar daarnaast denk ik ook dat de kans van slagen groter wordt met de betrokkenheid van álle ministeries. Het kan en mag niet afhangen van Staatssecretaris Blokhuis en zijn ministerie alleen.

Van reactie naar actie

Eerder gaven wij al onze officiële reactie op het Nationaal Preventieakkoord. In 2019 gaat het mij om de actie. Geen woorden, maar daden; niet lullen maar poetsen, zoals de Rotterdammers zouden zeggen. Het JOGG-team gaat er samen met alle JOGG-gemeenten de komende jaren hard tegenaan om een concrete verandering in de omgeving van kinderen te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld gezond aanbod in school- en sportkantines, op sportevenementen en in attractieparken, genoeg beweegmogelijkheden op school, thuis en in de wijk, een sluitende aanpak voor kinderen die al obesitas hebben. Kortom samen een stap vooruit naar een gezonde omgeving, waarin kinderen vanzelfsprekend gezond opgroeien.    

Ik heb zin in deze uitdagingen voor het komende jaar en wens u hetzelfde!

Marjon Bachra, directeur-bestuurder JOGG.

 

 

Jongeren Op Gezond Gewicht is tegen kindermarketing voor ongezonde producten.