‘Bewustzijn creëren rond gezonde voeding, daar gaat het om’

Van Leeuwen Catering, een van de grootste onderwijscateraars van het land, kwam ooit via de schoolmelk in aanraking met het onderwijs. Het familiebedrijf, dat 40 jaar geleden startte als zuivelhandel, verzorgt inmiddels op 115 onderwijslocaties de catering. Vicky van der Bijl, manager Gezond- en Duurzaamheid: ‘Het Akkoord sluit perfect aan bij onze missie en visie.’

 

Concepten 

‘Toen we begonnen met het cateren van scholen, zo’n 25 jaar geleden, was het frikadellen en kroketten. Dat was echt een andere tijd. Al vrij snel hebben we de frituur eruit gegooid en vervangen door de oven. Zo’n tien jaar geleden zijn we begonnen met het gezonde aanbod en verdwenen de ongezonde snacks bijna helemaal. Nu bieden we per onderwijsniveau een concept: op middelbare scholen werken we met ‘Ontdek’, dat volgens de ‘80/20 procent’ richtlijnen is opgezet. Op het MBO en HBO hebben we ‘FOOD4YOU’, waarbij 60 procent van de producten een verantwoorde keuze is.’ 

Voorlichting 

Van Leeuwen zet zich op verschillende manieren in voor een gezondere omgeving. ‘Naast de concepten die we aanbieden, geven we ook veel voorlichting op scholen’, vertelt Van der Bijl. ‘We gaan het gesprek aan met de leerlingen en willen ze echt actief begeleiden. We leggen ook uit wat ons aanbod inhoudt. Zo creëer je bewustzijn rond gezonde voeding, dat is heel belangrijk.’ 

Euro 

Het grootste obstakel naar een duurzaam gezondere omgeving? ‘De prijs van verantwoorde producten’, vertelt ze. ‘De gezondere keuze lijkt vaak gewoon te duur voor jongeren. In onze vendingmachines worden producten van meer dan een euro nauwelijks verkocht. Dan wordt het voor ons ook nauwelijks haalbaar. We willen natuurlijk heel graag een gezondere keuze aanbieden, maar zoeken ook de balans.’ 

Samen 

‘Vanzelfsprekend werken we volgens de richtlijnen van het Akkoord, maar het betekent meer dan dat’, antwoordt Van der Bijl op de vraag wat het Akkoord de organisatie brengt. ‘Zo vind ik het prettig dat we makkelijk en snel met het Voedingscentrum kunnen schakelen. Ook het contact met andere cateraars vind ik prettig. Ongeveer vier keer per jaar komen we op initiatief van JOGG bij elkaar. Vaak blijkt dat we tegen dezelfde dingen aanlopen, het is fijn om dat te bespreken. Samen kom je altijd verder.’

 

 

 

Jongeren Op Gezond Gewicht kiest ervoor om wel met het bedrijfsleven samen te werken.