Brandbrief: juist nú extra aandacht nodig voor een gezonde leefstijl

65 artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties doen in een brandbrief de dringende oproep voor meer aandacht voor (de positieve effecten van) een gezonde leefstijl.

Zij dringen aan op een campagne gericht op een gezonde leefstijl en meer communicatie over dit onderwerp, naast de huidige coronamaatregelen. Mensen hebben het recht te weten dat ze zelf meer kunnen doen dan bijvoorbeeld handen wassen, anderhalve meter afstand houden, et cetera.

JOGG is een van de organisaties die deze brandbrief ondertekenden. Ook wij vinden dat er meer aandacht moet komen voor een gezonde leefstijl en het belang van een gezonde leefomgeving voor jongeren. De brandbrief werd vandaag aangeboden aan Paul Blokhuis (staatssecretaris VWS).

Impact coronamaatregelen op kinderen en jongeren
Marjon Bachra (directeur JOGG): “Ja, natuurlijk moet een gezonde leefstijl nóg hoger op de agenda komen. Juist nú in tijden van corona zien we het belang van een gezonde leefstijl toenemen. Voor volwassenen én voor kinderen. Het is essentieel dat we met elkaar zorgen dat zij gezond kunnen opgroeien We moeten dus niet alleen goed voor ons zelf zorgen, maar ook voor de jeugd.”

“Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Iresearch in opdracht van JOGG dat de impact van de coronamaatregelen op kinderen en jongeren groot is. Bij kinderen en jongeren is, als gevolg van een ongezondere leefstijl gedurende de coronatijd, een toename van gewicht en een toename van de ongelijkheid te verwachten, met name onder kwetsbare kinderen en jongeren.”

JOGG werkt samen met haar werknet op structurele wijze aan een leefstijltransitie van ongezond naar gezond! Samen maken we gezond gewoon.

Meer weten?
Lees ‘Grote groep experts waarschuwt: je gezondheid is nu nóg belangrijker’(NOS)

Lees ‘Coronamaatregelen hebben negatief effect op leefstijl van met name kwetsbare kinderen’ (JOGG)

Het radioprogramma Smaakmakers interviewde vandaag meerdere mensen over het dringende verzoek.
Luister de uitzending van NPO Radio 1 terug

 

Alleen door met de hele omgeving van het kind samen te werken kan je een gezonde toekomst bieden.