De Kerstman maakt zich niet dik

Blog door Marjon Bachra, directeur Jongeren Op Gezond Gewicht.

Behalve de Kerstman is niemand dik voor de lol. Dat pleidooi hield Liesbeth van Rossum in haar inaugurele rede, waarmee ze officieel haar benoeming tot hoogleraar Obesitas en Stress aanvaardde. De kern van haar betoog: afvallen voor mensen met overgewicht en obesitas is moeilijk omdat er naast ongezonde voeding en te weinig bewegen nog veel meer dikmakende factoren zijn.

Stress, hormonen, verstoord hongergevoel of verzadiging, darmflora, slaaptekort, medicijnen, inactief bruin vet, genetische oorzaken en ga zo maar door. En dan is een ongezonde leefomgeving nog niet eens genoemd. Dik zijn is maar zelden een bewuste keuze en dus ook zeker niet een geval van eigen schuld, dikke buik.

Mensen met obesitas kunnen we beter steunen dan veroordelen. En een beter begrip van dit complexe probleem helpt daarbij. Want als we elkaar beter begrijpen, gaan we ook beter met elkaar om. Mijn kerstgedachte is dan ook dat we deze feestdagen genieten, samenzijn, terugblikken en vooruitkijken zonder vooroordelen en met mededogen.

En de Kerstman? Ach, die maakt zich gelukkig niet te dik.
Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een gezond 2018!

Marjon Bachra, directeur Jongeren Op Gezond Gewicht.

 

Jongeren Op Gezond Gewicht kiest ervoor om wel met het bedrijfsleven samen te werken.