Een ontdekkingsreis valt slecht te plannen

Blog door Marjon Bachra, directeur Jongeren Op Gezond Gewicht

Meerdere wegen én partijen nodig voor oplossing overgewicht 

Aanstaande donderdag, 22 juni, organiseren wij een webinar over publiek-private samenwerking. Voor mij een reden om het spanningsveld tussen publieke en commerciële partijen nog eens onder de loep te nemen.

In een recent artikel in NRC Handelsblad riep het Voedingscentrum, samen met een aantal voedselwetenschappers, gemeenten op om initiatief te tonen en het groeiend aantal fastfoodketens aan banden te leggen. Natuurlijk kan een ontmoediging van een toenemend aantal fastfoodketens een positief effect hebben op de gezondheid van jongeren. Maar dit is zeker niet de enige oplossing. Ik vind het eendimensionaal om deze verantwoordelijkheid geheel bij gemeenten te leggen.

Ontdekkingsreis

Er is niet zoiets is als één oplossing. Het creëren, laat staan afdwingen, van een gezonde omgeving door het uitbannen van fastfoodketens is heel moeilijk. Want wat is bijvoorbeeld het juridische verschil tussen een fastfoodketen en een bakker die koffie verkoopt? Iedere eettent kan wat dat betreft wel iets ongezonds verkopen. Waar leggen we dan de grens? Het is daarom niet eerlijk en ook onrealistisch om die oplossing bij één partij neer te leggen. De weg naar een gezonde leefomgeving voor jongeren zie ik als een ontdekkingsreis, een zoektocht waarbij we vooral kansen moeten durven nemen en van onze fouten moeten kunnen leren.

Durf risico’s te nemen

Een mooi experiment in het bevorderen van een gezonde leefomgeving is bijvoorbeeld te zien in JOGG-gemeente Amsterdam. Daar is een initiatief om sportevenementen voor kinderen vrij te houden van reclame voor ongezonde voeding.  Dat getuigt van lef, want er bestaat een risico dat sportevenementen door het uitblijven van sponsoringinkomsten niet meer door kunnen gaan.

Publiek-private samenwerking

Een gezonde omgeving krijgt duidelijk een steeds prominentere plaats op de publieke en politieke agenda. Daarom geloof ik dat de tijd rijp is om nu, naast deze lokale initiatieven, ook de samenwerking aan te gaan met het bedrijfsleven zelf. Mijn missie is om te zorgen dat bedrijven snappen dat ze moeten investeren in een gezonde omgeving. Dit lijkt misschien niet altijd de meest voor de hand liggende oplossing, maar het is nou eenmaal wel de meest duurzame.

Ik wil iedereen dan ook van harte uitnodigen voor het webinar waarin ik samen met Paul van der Velpen (GGD Amsterdam) en Maurits Sanders (Nyenrode Business Universteit) hierover in gesprek ga. De webinar zal plaatsvinden op donderdag 22 juni vanaf 14.30 uur en is via de computer gratis te bekijken.

Graag tot dan!

Klik hier om je aan te melden voor de webinar >

Marjon Bachra, directeur bij Jongeren Op Gezond Gewicht.

Jongeren Op Gezond Gewicht is tegen kindermarketing voor ongezonde producten.