Gastblog door Willeke van den Heuvel: 'Van mijn omgeving moest ik het hebben'

Ik heb de gevolgen van een ongezonde leefomgeving aan den lijve ondervonden. Daarom sta ik volledig achter de doelstelling van JOGG om een gezonde leefomgeving voor kinderen te creëren. Op uitnodiging van JOGG deel ik mijn ervaringen in dit gastblog.

Er is bijna geen moment in mijn leven dat ik niet in gevecht ben geweest met mijn gewicht. Dat grijpt terug naar mijn vroege jeugd. Als nakomertje van een moeder met straatvrees was buitenspelen geen optie. Ik was altijd thuis met haar. Eten vormde vooral een troost bij depressie en er was zelden tot nooit gezond eten in huis. En omdat ik altijd thuis was, deed ik niet aan sport. Zo kwamen de kilo’s er met de jaren aan.

Eenzaam

Eens in de zoveel tijd besloot mijn moeder dat we samen moesten afvallen. Dat hield dan in dat we een WeightWatchers-achtig dieet volgden dat bestond uit iedere dag sla met vis. Mijn overgewicht en gebrek aan assertiviteit leidden er bovendien toe dat ik op school werd gepest. Al met al zou ik mijn jeugd als eenzaam willen bestempelen.

Zware beslissing

Tot zover het dramatische deel. Gelukkig was er licht aan de horizon. Vanaf het moment dat ik op mijzelf woonde, heb ik mijzelf met vallen en opstaan wijs gemaakt in de keuken. In het begin was dat nog tamelijk ongezond en gericht op gemak. Ik wist niet beter. En zo kwam er ieder jaar toch wel weer een kilootje bij. Ik ging trouwen en er kwamen kinderen. Ik besloot meteen dat ik het voor mijn eigen kinderen beter wilde doen. Dus veel buiten spelen, lekker sporten en gezond en afwisselend eten.

Maagverkleining

Vorig jaar was ik helemaal klaar met mijn overgewicht. Het beperkte mij in het plezier in mijn leven. Ik deed nauwelijks meer leuke dingen en ‘lijnen’ was voor mij slechts een tijdelijke oplossing. Dus besloot ik mijn overgewicht met een maagverkleiningsoperatie rigoureus en permanent aan te pakken. En belangrijker nog: ik heb mijn levensstijl aangepast. Hoewel ik het jammer vind dat deze operatie nodig was, heb ik er geen moment spijt van. Naar buiten gaan is een feestje; mijn conditie is beter dan ooit, ik sport regelmatig, eet gezond en heb weer energie en lust in het leven.

Gezonde omgeving

Ik ben 35 kilo lichter. Vol verwondering kan ik kijken naar mensen die veel eten. Inmiddels  kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat ik dat ooit ook deed. Kern van de zaak is dat ik inzie hoe belangrijk het is dat jongeren opgroeien in een gezonde omgeving. Want een kind kan er zelf niets aan doen als het te dik is. Daarom ben ik een groot voorstander van het nuttige werk van JOGG. Omdat het probleem urgent is en het dat waarschijnlijk ook blijft.

Willeke van den Heuvel is tevens auteur van het boek ‘Banaan of Kiwi?

Jongeren Op Gezond Gewicht is tegen kindermarketing voor ongezonde producten.