Het JOGG-team blogt

In deze reeks blogs delen we persoonlijke ervaringen, kennis en visies van JOGG-medewerkers. Bente Steenvoort (Senior Adviseur JOGG-aanpak) trapt in deze eerste blog af met haar verhaal.

Doe ik iets met beweging?

“Jij deed toch iets met bewegen?” vraagt de achterbuurvrouw. Vanuit mijn ooghoek zie ik hoe mijn zoon probeert het heuveltje in de speeltuin op te kruipen. Hij heeft net ontdekt dat hij dat kan en nu doet hij niets liever. Ik snel naar hem toe. Bovenop de heuvel zie ik mijn dochter toekijken hoe ons buurmeisje op het hoogste punt de schommel afspringt terwijl ze roept ‘kijk eens wat ik kan!’. Op de achtergrond maakt een meisje een vogelnestje aan de rekstok.

Doe ik iets met beweging?, vraag ik mezelf af. Tien jaar geleden studeerde ik af als Bewegingswetenschapper. Studieboeken worden tegenwoordig gebruikt om mijn laptop op hoogte te zetten op mijn thuiswerkplek. Samen met mijn dochter sla ik af en toe een ‘bottenboek’ (anatomie) open om naar de prachtige platen te kijken.

“Ik werk bij JOGG” antwoord ik “en wij zijn een beweging die de omgeving van kinderen gezonder wil maken. Kijk, hier is dat relatief eenvoudig. De straten zijn autoluw. Er zijn altijd andere kinderen om mee te spelen. Als ze dorst hebben, vragen onze kinderen om water. Of ze eten een appeltje in de schaduw van één van de bomen. De dichtstbijzijnde snackbar of benzinepomp is bijna een kilometer verderop. Maar twee jaar geleden woonden wij nog in een flat in het centrum. Er was altijd veel verkeer. Op ons balkon rook ik de geur van de Vietnamese loempiakraam beneden. Om ons heen enkel studenten en ouderen. Ik vond het een uitdaging om onze dochter veilig buiten te laten spelen. Ik gun elke familie een omgeving die het maken van gezonde keuzes makkelijker maakt. Thuis, in de buurt, op school, overal waar ze komen. Daar zetten wij ons voor in”. En terwijl ik dat zeg, glijdt mijn zoontje van nog geen jaar oud voorover de glijbaan af. Ik schrik. Onderaan draait hij zich om en kijkt me lachend aan. Nog een keertje mama?

JOGG kiest ervoor om met het bedrijfsleven samen te werken.