Kamerleden vragen aandacht voor gezondere generatie

Maar liefst een op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. Daar moet dringend iets aan worden gedaan. Daarom werkt Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) samen met één derde van de Nederlandse gemeenten aan een gezonde generatie. Om hier aandacht voor te vragen liepen leden van de Tweede Kamer, Erben Wennemars en Marjon Bachra, directeur van JOGG vandaag The Daily Mile in het politieke centrum van Den Haag.

JOGG vindt dat kinderen en jongeren het recht hebben om gezond op te groeien. Kinderen met overgewicht zitten namelijk vaak niet lekker in hun vel omdat ze minder fit zijn. Daarnaast is er op latere leeftijd grotere kans op fysieke problemen. Ook op sociaal-emotioneel gebied kan overgewicht voor problemen zorgen, bijvoorbeeld omdat ze een grotere kans hebben om gepest te worden. Naast dit persoonlijke aspect spelen maatschappelijke overwegingen een rol. Op de lijst van duurste wereldwijde problemen staat obesitas op nummer drie.

De omgeving waarin kinderen zich bevinden heeft veel invloed op hun gezondheid. Momenteel is die omgeving vaak zo ingericht dat ze continu verleid worden om veel te zitten, weinig te bewegen en ongezond te eten. Daarom liep directeur Marjon Bachra samen met Erben Wennemars en Kamerleden Lammert van Raan (Partij voor de Dieren), Rens Raemakers (D66), Antje Diertens (D66) en Lisa Westerveld (Groenlinks) een Daily Mile.

“Juist op lokaal niveau, binnen een wijk of gemeente, kan verandering tot stand worden gebracht. The Daily Mile is een initiatief van JOGG die het voor ieder kind mogelijk maakt voldoende te bewegen. 15 minuten tijdens de les met de hele klas naar buiten om te lopen of te rennen, zo simpel kan het zijn. Ik vind het geweldig dat deze kamerleden dit samen met ons wilden ervaren. Het is geweldig om zo de betrokkenheid van de Nederlandse politiek bij het creëren van een gezonde omgeving zichtbaar te kunnen maken.” Aldus Marjon Bachra.

Jongeren Op Gezond Gewicht kiest ervoor om wel met het bedrijfsleven samen te werken.