We leren van elkaar, we verbazen elkaar…

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vond op het stadseiland Veur-Lent vlakbij JOGG-gemeente Nijmegen het eerste landelijke Democratiefestival plaats. Tijdens dit festival vierden we dat we in een land leven waar iedereen zijn of haar mening mag geven, waar verschillen mogen zijn en waar we samen keuzes maken. Ik ben trots dat we met JOGG tijdens dit festival met bezoekers in gesprek gingen over het gezonder maken van onze omgeving.

Blog door: Marjon Bachra - Directeur JOGG

Met JOGG zetten we ons in voor een gezonde jeugd. Kinderen die opgroeien in een gezonde omgeving met een gezonde leefstijl. Hoe zo’n gezonde omgeving eruitziet, wat we moeten doen om die te bereiken en wie we daarvoor nodig hebben beslissen we met elkaar. Kinderen, jongeren en volwassenen zijn geen doelgroep die door de overheid tot een gezonde leefstijl moet worden gedwongen. Zij zijn volwaardige partners in het gezonder maken van hun eigen omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat mensen ongeveer 200 voedselkeuzes per dag maken. Het zou mooi zijn als dat vooral gezonde keuzes zijn. Maar in school- en sportkantines, tijdens uitjes in attractieparken, bij sportevenementen of in supermarkten is ongezond eten over het algemeen makkelijk te vinden. Daarnaast zijn fietsroutes naar school vaak onveilig en speeltuintjes niet voor iedereen beschikbaar. Zeker voor kinderen en hun ouders is het dan moeilijk om de gezonde keuze te maken. Als we de omgeving waar kinderen veel komen gezonder inrichten wordt een gezonde leefstijl voor hen vanzelfsprekend.

Mijn lievelingsgezegde luidt: ‘It takes a village to raise a child’. Je hebt iedereen nodig om onze jeugd een gezonde toekomst te geven. In meer dan 140 gemeenten werken we met onder andere bestuurders, ambtenaren, sportcoaches, ondernemers, leraren, wijkbewoners, ouders én kinderen aan onze droom. Alleen als we het samen willen en met elkaar in gesprek gaan kunnen we de wereld veranderen.

Erg prettig was het om tijdens het Democratiefestival  zoveel mogelijk mensen te spreken. Zoals de organisatie al zo beeldend schreef: “Jong, oud, bekende en onbekende Nederlanders, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijven ontmoeten elkaar. We luisterden naar elkaar, we namen stelling en gingen met elkaar de discussie aan. We dachten samen na over het Nederland van nu en straks. 

We leren van elkaar.

 

JOGG kiest ervoor om met het bedrijfsleven samen te werken.