Smakelijke Moestuinen levert positieve bijdrage aan stimuleren eten van groenten

Vanaf maart 2019 (de start van het moestuinseizoen) kunnen kinderen bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven weer dagelijks genieten van verse groente met Smakelijke Moestuinen. Dit programma is een initiatief van BuurtLAB, Jong Leren Eten, Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Nutricia en heeft als doel om jonge kinderen meer in aanraking te laten komen met groenten. Vandaag in Den Haag worden de Smakelijke Moestuinen gepresenteerd tijdens de opening van de Dutch Agri Food Week.

Smakelijke Moestuinen is een educatiepakket voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie. Dankzij de Smakelijke Moestuinen leren peuters groenten kennen; hoe groenten groeien, hoe zij ruiken en eruitzien, maar vooral ook hoe zij smaken. Het programma biedt een speelse manier om kinderen te leren dat groenten bij de dagelijkse maaltijden horen én hoe lekker en gezond ze zijn! In 2018 hebben de vier partijen Smakelijke Moestuinen grootschalig gepromoot in Nederland. Met als resultaat 100 deelnemende locaties.

Onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam wijst uit dat er veel voordelen zitten aan deelname aan Smakelijke Moestuinen. De complete beleving van een zaadje tot plant, het verzorgen en zien groeien van groenten, het oogsten en daarna eten van de groenten levert een positieve bijdrage aan het stimuleren van het eten van groenten door kinderen. Veel kinderen die eerst de groenten niet wilden proeven, deden dit vaak toch wel wanneer ze zagen dat een ander kindje of de juf dit ook at. Dit is exact wat de interventie beoogt; meer kinderen die verschillende groenten proberen. Niet alleen de kinderen en pedagogisch medewerkers zijn enthousiast, ook de ouders zijn positief.

Wegens het succes slaan de vier partijen in 2019 opnieuw de handen ineen om groente eten te stimuleren bij jonge kinderen. Tot 1 februari 2019 kunnen 135 kinderopvanglocaties in Nederland Smakelijke Moestuinen tegen een gereduceerd tarief aanvragen. 

Het educatiepakket Smakelijke Moestuinen bestaat uit onder andere een moestuinbak, zaden, gereedschap voor bij de moestuin, lesmateriaal en andere ondersteuning. Zie voor meer informatie: www.smakelijkemoestuinen.nl en bekijk Smakelijke Moestuinen in de praktijk in een korte video.

Jongeren Op Gezond Gewicht is tegen kindermarketing voor ongezonde producten.