Onderzoek toont aan: Toename van fastfoodketens rondom scholen in achterstandswijken

Tussen 2005 en 2019 is het aantal fastfoodrestaurants met een derde gegroeid (34%) en is er bijna een verdubbeling van het aantal lunchrooms (96%) in Nederland. Vooral in buurten met een laag inkomen rond scholen is er meer ongezond aanbod, dan in wijken met een hoog inkomen.

Vers aanbieders zoals bakkers, slagers, en groenteboeren verdwijnen rondom scholen (-52%) en daar komen vaak 'lunchroom' voor in de plaats, waar ook ketens als Starbucks en Dunkin’ Donuts onder vallen (+51%).

Dit en meer blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. Directeur Marjon Bachra waarschuwt voor het verarmen van het voedselaanbod rond scholen.

Voedselaanbod op scholen gezonder
De afgelopen jaren hebben veel scholen het aanbod van eten en drinken in hun kantines gezonder gemaakt. Daarbij werden zij geholpen door het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen dat door JOGG wordt beheerd. Het Akkoord is ondertekend door meer dan 30 cateraars en automatenleveranciers. Nederlandse scholen werken aan een gezonder voedingsaanbod bij voorkeur volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. 

“We zien een snelle groei van scholen die gezond eten al de norm maken. Ook gemeenten moeten nu bijvoorbeeld in hun regelgeving aandacht schenken aan het voedingsaanbod in de buurt van scholen. Een gezonde leefomgeving creëer je door met iedereen samen te werken,” aldus Marjon Bachra.

Het aanbod in scholen wordt gezonder, maar de directe omgeving van de school blijft achter. Het onderzoek van Locatus toont aan dat bijna 2/3 van alle scholen in Nederland 1 of meer voedselaanbieders binnen 5 minuten loopafstand heeft, met name rondom mbo-scholen. 

Amerikaans taferelen
JOGG ziet de ernst van deze ontwikkeling in en waarschuwt voor het verarmen van het voedselaanbod rond scholen.

“Een gezonde leefomgeving is essentieel voor een gezonde jeugd. In Nederland begint de omgeving van scholen langzaam te lijken op de Amerikaanse fooddeserts. Zij hebben vooral toegang tot ongezonde etenswaren via (benzine)stations, convenience stores en fastfoodrestaurants, met grote negatieve gevolgen voor hun gezondheid.” Aldus Marjon Bachra. 

Luister ook het item in BNR Nieuwsradio 

Met iedereen die het verschil wil maken werkt JOGG in in 145 JOGG-gemeenten aan een gezonde leefomgeving voor de jeugd. JOGG helpt bestuurders, bedrijven en organisaties beleid te maken om gezond weer gewoon te maken. En dat beleid brengen ze in praktijk met burgers, ouders en kinderen.

Week voor de Gezonde Jeugd
Om deze samenwerking een gezicht te geven organiseert JOGG van 16 maart tot 20 maart de Week voor de Gezonde Jeugd. JOGG-gemeenten in heel Nederland organiseren activiteiten om het belang aan te geven van een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. In 2019 gaf Koning Willem-Alexander het startsein voor de Week. Inmiddels hebben al 80 van de in totaal 145 Nederlandse gemeenten aangegeven ook deel te nemen aan de Week. De derde editie van deze landelijke week start op maandag 16 maart a.s. in JOGG-gemeente Helmond.

 

 

Alleen door met de hele omgeving van het kind samen te werken kan je een gezonde toekomst bieden.