Verbreding van de JOGG-beweging

Blog door Marjon Bachra, directeur Jongeren Op Gezond Gewicht.

Momenteel is 1/3e van de Nederlandse gemeenten aan de slag met de JOGG-aanpak en dit aantal groeit gestaag. In sommige gevallen wordt er lokaal gewerkt onder een eigen naam, zoals Lekker Fit (Rotterdam), Doe ff gezond (Dordrecht) of Lekker Bezig (Hellevoetsluis). Natuurlijk zijn er ook gemeenten die aan de slag zijn met hun eigen integrale aanpak en daarmee mooie resultaten boeken. Op 13 november was ik bij de officiële aftrap van de recente krachtenbundeling tussen JOGG en het Amersfoortse integrale programma B.Slim van de gemeente Amersfoort. Ik ben enorm trots op deze nieuwe samenwerking. Want door kennis en ervaring te bundelen kunnen beide programma’s zich verder ontwikkelen.

Ik krijg wel eens de vraag of ik het niet jammer vind dat sommige gemeenten, net zoals Amersfoort, zelf een integrale aanpak uitvoeren, in plaats van de JOGG-aanpak. Ik schrik altijd een beetje van deze vraag; Jongeren Op Gezond Gewicht bestaat niet om zichzelf in leven te houden. We zijn er met een goede reden: zorgen dat de kinderen in Nederland gezond kunnen opgroeien in een omgeving die hen stimuleert en helpt met een gezonde jeugd. Andere integrale aanpakken zijn er met diezelfde reden: daarom geloof ik dus ook dat we elkaar juist perfect kunnen aanvullen.

Ondanks de decentralisatie de afgelopen jaren, zien we binnen de preventie van overgewicht en obesitas juist steeds vaker dat gemeenten op regionaal en landelijk niveau de samenwerking opzoeken. Dat de integrale aanpak B.Slim en de gemeente Amersfoort zich nu aansluiten bij het JOGG-netwerk is dus een hele mooie en logische keuze. Zij leren van de vele gemeenten die ervaring opdoen met de JOGG-aanpak, en andersom leren die gemeenten weer van Amersfoort. Het delen van deze kennis, inspiratie en ervaring is van onschatbare waarde.

Ik zie de meerwaarde van deze vormen van samenwerking als een voorbeeld van hoe JOGG zich ontwikkelt. Een samenwerkende, lerende organisatie die zich in toenemende mate aanpast op bestaande programma’s en initiatieven. Een ontwikkeling die ik overigens ook persoonlijk ervaar. Van samenwerken wordt echt iedereen beter.

Jongeren Op Gezond Gewicht is tegen kindermarketing voor ongezonde producten.