Goud en zilver voor vier kantines van zwembaden in JOGG-gemeente Rotterdam

De omgeving voor kinderen en jongeren in Rotterdam is weer een stuk gezonder geworden. In samenwerking met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) hebben de gemeente Rotterdam en het Sportbedrijf Rotterdam het assortiment van de kantines van vier zwembaden aangepast. Zaterdag 10 maart ontvingen de locaties hiervoor de officiële Team:Fit-certificaten. Team:Fit is het landelijke initiatief van JOGG om sportkantines gezonder te maken.

De zwembaden Afrikaanderplein en Overschie en Sportcentrum de Rozenburcht ontvingen het gouden certificaat. Zwembad IJsselmonde ontving het zilveren certificaat. De horeca van deze locaties van het Sportbedrijf Rotterdam voldoen aan de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum.

“We streven ernaar om kinderen en jongeren op te laten groeien in een omgeving waarin de gezonde keus de makkelijkste keus is. Daarom ben ik heel blij om te zien dat op steeds meer plekken waar kinderen zo veel tijd doorbrengen, de gezonde keus gestimuleerd wordt!”, aldus Marjon Bachra, directeur van Jongeren Op Gezond Gewicht.

Wethouder Sport Rotterdam, Adriaan Visser: ”Als gemeente Rotterdam geven we het goede voorbeeld. We zijn bezig het productenaanbod op nog meer locaties gezonder te maken. We dagen andere aanbieders in de stad uit dit gezonde voorbeeld te volgen.”

Samenwerken loont

Via gemeentelijke sportaccommodaties of zwembaden kunnen gemeenten zelf een gezondere omgeving stimuleren. “JOGG-gemeente Rotterdam is een mooi voorbeeld van hoe een gemeente haar steentje kan bijdragen aan het bevorderen van een gezonde sportomgeving voor jongeren. We moedigen elke JOGG-gemeente aan om net als Rotterdam met de accommodaties aan de slag te gaan. Alleen door samen op te trekken, kunnen we de omgeving waarin jongeren opgroeien gezonder maken”, aldus Marjon Bachra.

In Nederland sport twee derde van de kinderen wekelijks*, maar een gezonder aanbod in sportkantines is nog niet overal vanzelfsprekend. Daarom richt JOGG zich op het gezonder maken van de sportomgeving voor jongeren, onder andere via Team:Fit, het landelijke initiatief dat sportverenigingen en -accommodaties helpt bij het gezonder maken van het aanbod in de kantine.

* Bron: Leefstijlmonitor, RIVM i.s.m. VeiligheidNL en CBS, 2015

Jongeren Op Gezond Gewicht kiest ervoor om wel met het bedrijfsleven samen te werken.