KNKV en JOGG samen voor een gezonder aanbod in de sportkantine

Als het aan Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en korfbalverbond KNKV ligt, kunnen bezoekers van korfbalverenigingen binnenkort meer gezonde producten in de kantine vinden. Het KNKV gaat samenwerken met Team:Fit, een initiatief van JOGG. Team:Fit maakt zich sterk voor een gezondere sportomgeving, waarbij samen wordt opgetrokken met gemotiveerde ouders, sportverenigingen, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.

Sporten is leuk en gezond. Een lekker en gevarieerd aanbod in de sportkantine hoort hierbij. Daarom gaan het KNKV en Team:Fit een samenwerking aan waarmee zij verenigingen in het land helpen hun kantine gezonder te maken. Op 13 april tekenden zij een samenwerkingsovereenkomst tijdens het Korfbalcongres 2019 in de Ziggo Dome. 

Er is steeds meer aandacht voor een gezonde omgeving, ook in de sport. Vanuit de kantinebezoeker groeit de vraag naar gezondere voeding in sportkantine. Maar liefst 60% van de kantinebezoekers wil meer gezonde producten in de sportkantine. * “Met het initiatief Team:Fit laten we sportverenigingen en -accommodaties zien hoe je het kantineaanbod gezonder kan maken, zonder verlies van omzet. Korfbalverenigingen kunnen zo heel makkelijk voldoen aan de groeiende vraag van hun leden. Het KNKV pakt hierin een belangrijke rol door aangesloten verenigingen enthousiast te maken om aan de slag te gaan met een gezonder aanbod. Kantines creëren hiermee ook een gezondere omgeving voor kinderen, dubbele winst dus”, aldus Marjolein Bolhuis, manager Gezonde Omgeving Jongeren Op Gezond Gewicht. 

Gert-Jan Kraaijeveld, Manager Korfbalparticipatie KNKV: “Vanuit het KNKV traject Vereniging Centraal hebben wij de mogelijkheid verenigingen te ondersteunen bij het creëren van een gezonde sportomgeving. Dat staat in verbinding met het preventieakkoord waar vanuit de overheid gestimuleerd wordt om op een goede manier om te gaan met alcohol, voeding en het rookvrij maken van de sportomgeving.”

Sportverenigingen die zich aansluiten bij Team:Fit krijgen kosteloos een coach op bezoek. Deze coach helpt de verenigingen bij het organiseren van een gezonder aanbod in de sportkantine volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Hiernaast ontvangen de verenigingen advies over hoe zij hun clubkas gezond kunnen houden en tips over het enthousiasmeren van kantinebezoekers voor het gezondere aanbod. 

*Bron: Mulier Instituut en GfK.

Alleen door met de hele omgeving van het kind samen te werken kan je een gezonde toekomst bieden.